Skip links

Ce înseamnă procesarea inteligentă a facturilor?

Înregistrarea facturilor este un proces simplu când ai doar câțiva furnizori stabili. Economiștii, pe măsură ce învață să interpreteze elementele facturilor, își creează în minte câteva chei de verificare pentru a se asigura că au preluat toate informațiile necesare și că nu vor reveni pentru a corecta erori.

Când însă începi să îți diversifici activitatea (sau, dacă ai o firmă de contabilitate, îți lărgești portofoliul de clienți cu spețe foarte diferite), aceste chei de verificare devin din ce în ce mai greu de gestionat, pentru întreaga echipă de contabilitate. În general, memoria nu este punctul forte al creierului uman.

Procesarea inteligentă a facturilor reprezintă un mod de lucru bazat pe tehnologii cu inteligență artificială, prin care componenta de rutină a procesului de culegere de date, de aplicare a cheilor de verificare și de înregistrare în sistemul de contabilitate se realizează pe deplin automat.

Mintea umană este mult mai adaptabilă la situații noi decât un program software dar, pentru sarcini de procesare repetitivă, un program software are o viteză și o precizie excepțională.

Procesarea de facturi are mereu elemente de noutate (formate noi, furnizori noi, tranzacții noi, articole noi, calitate variabilă a informațiilor) dar trebuie să aibă rezultate fără surprize (facturile trebuie înregistrate complet, corect și la timp).

Inteligența artificială este o soluție foarte potrivită pentru procesarea de facturi, deoarece combină adaptabilitatea creierului uman cu memoria, precizia și viteza unui program software pentru a înregistra, de fiecare dată, facturile la o calitate și productivitate net superioară celei umane.

Ce înseamnă, concret, utilizarea inteligenței artificiale în contextul procesării de facturi? Este vorba de utilizarea a trei seturi de tehnologii complementare pentru a „mima” creierul unui contabil atunci când:

 1. Citește informațiile de pe factură
 2. Înțelege informația din punctul de vedere al unui contabil
 3. Proiectează propriile sale cunoștințe financiar-contabile

 • În primul rând, extragerea textului din imaginea facturii, prin recunoașterea caracterelor – această tehnologie, cunoscută sub numele de OCR (Optical Character Recognition – recunoaștere optică de caractere) este o tehnologie matură, cu rezultate foarte bune pe înțelegerea scrisului de tipar.

  • Ce face diferit aici Profluo? Profluo îmbunătățește rezultatele OCR cu o serie de post-procesări specifice contextului tipic al unei facturi, de exemplu prin corectarea cuvintelor și semnelor eronate sau prin citirea de texte orientate vertical;

 • În al doilea rând, identificarea și interpretarea scrisului extras ca fiind elemente standard ale unei facturi, precum și validarea acestor elemente în conformitate cu diferite cerințe legislative sau contabile, calcule aritmetice sau logică de afaceri.

  • Ce face diferit aici Profluo? Profluo a creat un motor propriu de clasificare a acestor elemente ale facturii, care se bazează atât pe referințe vizuale cât și pe un vocabular financiar-contabil extins (ambele asociate unui sistem de etichete prin care sistemul își realizează învățarea). Două caracteristici ne diferențiază puternic: citirea competentă a tabelelor cu linii de factură (dar și a structurilor non-tabelare de linii de factură) și antrenarea extrem de rapidă a sistemului de etichete (de la o factură la următoarea)

 • În al treilea rând, contabilizarea automată și detaliată a elementelor facturii, în vederea exportului său integral către sistemul contabil dorit.

  • Ce face diferit aici Profluo? Păi, cam totul 🙂 Profluo a creat un motor propriu de predicții contabile automate, care adresează cele mai complete și mai exigente cerințe de înregistrare contabilă, pornind de la contabilitatea de gestiune, trecând prin cea financiară și ajungând la cea managerială. Motorul are o logică unitară, adaptabilă imediat oricărui sistem contabil. Antrenarea se face la fel de rapid (de la o factură la următoarea), este personalizată pe specificul fiecărei companii, iar o antrenare de calitate duce la o precizie remarcabilă.

Dorești să vezi cum se comportă cele trei motoare ale Profluo în viața reală, cu facturile tale?